Избора на Доберманче - част 1

Запознали сте се с породата Доберман - история и стандарт, особености в отглеждането и възпитанието, харакерни наследствени заболявнаия и т.н. Решили сте, че именно това е Вашата порода и желаете да си вземете кученце възможно най-скоро.
Приемете един съвет - НЕ БЪРЗАЙТЕ! Искрено се надявам от прочетеното в този сайт да сте си изградили правилна представа къде НЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО да търсите своя мъник-зоомагазини, борси и сайтове за безплатни обяви.

Факт е, че много голям процент от родословията, давани от зоомагазини, борси и прекупвачи, са фалшиви и при покупка на куче не от легитимен развъдник/развъдчик, трябва да сте много внимателни и скептично настроени. Най-добрият вариант е да поискате копие от родословието и да го дадете за проверка в БРФК, откъдето ще пуснат документа до федерацията на съответната държава и не след дълго ще получите отговор истински ли е той или не. Факт е също, че повечето зоомагазини, борси и т.н.,  които продават кученца с истинско родословие, не ги продават с експортно такова. Примерно, купувате си куче с украинско родословие, то е истинско, но Ви предстои няколко месечна одисея за издаването на експортно.
Сега да поговорим за това КАК МОЖЕМ ДА СЕ СДОБИЕМ С ДОБЕРМАНЧЕ С РОДОСЛОВИЕ. Вариантите са два-да го изберем от България или от чужбина.


КАК СТАВА ВЗЕМАНЕТО НА ДОБЕРМАН ОТ БЪЛГАРИЯ?
Най-правилно е да се свържете с Български Републикански Доберман клуб(БРДК). Там могат да Ви дадат информация за предстоящите клубни кучила и координатите за връзка с лицензираните развъдници. Подчертавам лицензирани във връзка със зачестилите случаи на самозвани "развъдчици". Това, че някой притежава 2-3 женски кучета и продава целогодишно малките им, не означава, че кучетата и развъдникът му са регистрирани и спазва развъдните правила на клуба. Няма вариант, в които развъдникът да е регистриран в Българска Републиканска Федерация по Кинология (съответно и в Международната Федерация по Кинология) , а титулярът да не е член на БРДК.

Друг вариант е титулярът да е член на клуба, но неговите кучета да не са родословни, следователно те няма как сами по себе си да бъдат регистрирани в клуба (а само собственикът им)  и следователно малките няма да имат издадени родословия. Всъщност,такъв член на клуба-развъждащ и продаващ/подаряващ неродословни кученца от неродословни родители подлежи на изключване от клуба, тъй като тези действия са в разрез с правилата.

Както споменах и в другите теми, за да се избегне подобно недоразумение, просто попитайте собственика на кученцата за името на развъдника му и се обърнете към БРФК или БРДК за информация, дали той е лицензиран и на чие име е.
В България родословието се издава най-рано на 49-дневна възраст. Ако кученцето, което купувате от развъдник/развъдчик, е на по-малка възраст (което е малко вероятно)  или още не му е готов документът, свържете се с клуба, за да потвърдят оттам, че кучилото е наред и ще има редовни документи.
Така ще сте сигурни, че избраникът Ви ще бъде с родословие. Към този момент в България има регистрирани малко развъдници за Добермани и  "почитателите"  на породата с цел търговия се възползват от този факт!


КАК СТАВА ВЗЕМАНЕТО НА ДОБЕРМАНЧЕ ОТ ЧУЖБИНА?
Ако решите да вземете своят домашен любимец от чужбина, направете същото - ПРОУЧЕТЕ! Не мислете, че търговци на жива "стока"  има само в България! В темата за Обявите, зоомагазините и борсите споменах най-често срещаните уловки - същото важи и за другите страни (когато нямате пряк контакт с развъдчика, е много лесно да Ви "прекарат" !).

Друг съществен момент е ,че развъдчиците с наложено име и световно известни кучета много внимателно подбират в какви ръце ще попаднат техните кученца. Ако сте се спрели на кучило от родители-шампиони и търсите своят малък победител, вероятно ще Ви "пробутат" изтърсачето на кучилото (за този развъдчик Вие сте непознат, с неясни амбиции и познания за породата - той не би рискувал да Ви продаде кученце с голям потенциал, което би могло да постигне високи резултати и чрез името си да носи популярност на развъдника му).

Разбира се, наличието на 101 шампиона в родословието не е гаранция, че самото куче ще стане най-прекрасното: все пак е въпрос на съчетаниена гени; и в най-добрите кучила има посредствени по качество кученца. Имайте предвид, че женските кучета по-трудно се  "добират"  до шампионската титла, тъй като не малка част от живота си прекарват в разгонвания, бременност, изхранване на малките и възстановяване след кърмене; тоест, простимо е женската да няма шампионска титла и при все това да е изключитлен представител на породата си. Някои, макар и прекрасни кучета, така и не стават шампиони и не печелят титли, примерно защото в младостта си са си счупили крак, което се отразява на походката, а оттам и на оценката.

Транспортът на кученцето до България е доста сериозна пречка за голяма част от кандидат-собствениците. Сигурно Ви е ясно, че идеалният вариант е да го вземете лично с автомобил, а не да ползвате услугите на куриери или кучето да пътува в товарното отделение влак/ самолет/ автобус без придружител.
Необходимите документи са:

  • сложен микрочип на кучето;
  • европейски ветеринарно-медицински паспорт, в който има дата на слагане на ваксина против бяс и подпис/печат от ветеринарно-медицинското лице;
  • ЕКСПОРТНО родословие (Export Pedigree) , което се издава от клуба на дадената държава и може да бъде регистрирано в българския клуб. Ако родословието не е експортно, то няма как да бъде регистрирано тук и кученцето няма да бъде вписано в племенната книга на БРФК.

С други думи - ако един ден решите да имате кучило от това куче, то кучилото няма как да бъде регистрирано в БРДК и ще бъде без родословие, тъй като Вашето куче не е регистрирано в клуба, въпреки че има родословие.

Ако вече сте взели куче с родословие, което не е експортно, то може да го пратите в клуба на съответната държава, за да бъде издадено експортно родословие и след това да го регистрирате в България.

Възможно е при вземането на кученцето родословието му да не е готово, но ако сте избрали внимателно развъдника, откъдето го вземате - няма за какво да се притеснявате (когато бъде изготвено, ще Ви го изпратят, дори това да е след месеци).

автор : dobermann_bg