Относно родословието

И в другите теми на този сайт написах колко важно е то, за да можете да кажете, че имате Доберман (а не доберманоподобно)! Родословието е личната карта на кучето - неговият документ за самоличност. В него са вписани:

 • породата;
 • името (в повечето случаи съставено от името на кучето и името на развъдника);
 • дата на раждане;
 • пол;
 • татуировъчен номер (трябва да съвпада с направената от вътрешната част на бедрото татуировка);
 • цвят (black & tan-черно с подпал, brown & tan-кафяво с подпал);
 • имената и адресите на развъдчика и собственика;
 • номер на родословието;
 • имената на предците до 3-то или 4-то коляно (пояс);
 • дата на издаване на родословието ;
 • подпис и печат (или холограмен стикер) на съответния клуб.

Основно правило в повечето държави е, кученцата от едно кучило да са с имена, започващи с една и съща буква. Тази буква се определя като поредна за дадения развъдник - първото родено в развъдника кучило е с буква А, второто с Б (или латинското В) и т.н. В някои държави централно се "спуска"  буква, (например Франция), с която започват имената на всички родени през дадената година кученца, в други държави различните кученца в едно кучило могат да бъдат кръстени на различни букви (САЩ, Англия).

Проучването на родословието още по-назад от 4-то коляно е и важен и маловажен елемент. Тъй далечната рода няма кой знае какво съществено влияние върху кучето и потомците му, но влияние все пак има и то може да изиграе известна роля върху развъждането - или да изиграе лоша шега на развъдчика.

Ако кучето е внесено от чужбина, на родословието трябва да пише EXPORT PEDIGREE, за да може да бъде регистрирано в БРДК (откъдето се изпраща в БРФК, а оттам в МФК). Ако то не е регистрирано в БРДК, то това родословно куче не може да създаде родословно потомство в България. На малките няма как да бъде издадено родословие от БРДК, тъй като даденото куче не е в регистъра на българската племенна книга.

Друг минус на не-експортното родословие, ако мога така да се изразя, е че при записване за участие в определено киноложко събитие (екстериорна изложба, организирана от БРФК или БРДК, или тест за работни качества), собственикът ще плати такса за чужденец, която е почти двойна в сравнение с таксите за регистрираните в България кучета.

ТЪЛКУВАНЕ НА РОДОСЛОВИЕТО:

Родословието може да е структурирано по различни начини (в зависимост от държавата на издаване):

-табличен вид;

-с номерация пред имената на предците.

Но задължително в него присъстват всички данни , които вече споменах.

При родословията от табличен вид първата колонка на таблицата (1-ви пояс или коляно) има 2 имена - на бащата( отгоре) и на майката (отдолу). Втората колонка (2-ри пояс) има 4 имена-името на бащата на бащата, под него-името на майката на бащата, а под тях съответно родителите на майката. В трети пояс са вписани имената на техните родители и в четвърти - родителите на предците от трети пояс (пра-прадядовците и бабите на Вашето куче).

В родословията, при които липсва таблица, пред всяко име има цифра. Така бащата е отбелязан с 1), майката с 2), бащата на бащата с 3), майката на бащата с 4)  и т.н.

Родословието съдържа данни за предците до трети или четвърти пояс. Тези данни освен име на майката, бащата, бабата, дядото и т.н. , включват още номера на родословието на даденото куче, цвят на кучето, може да са изброени по-важните титли от изложби към момента на издаване на това родословие, изпити за работни качества, резултати от здравни тестове.

В България родословието се издава най-рано на 49-дневна възраст. Ако кученцето, което купувате от развъдник/развъдчик, е  на по-малка възраст (което е малко вероятно) или още не му е готов документът, свържете се с клуба, за да потвърдят оттам, че кучилото е наред и ще има редовни документи.

Факт е, че много голям процент от родословията, давани от зоомагазини, борси и прекупвачи, са фалшиви и при покупка на куче не от легитимен развъдник/развъдчик, трябва да сте много внимателни и скептично настроени. Най-добрият вариант е да поискате копие от родословието и да го дадете за проверка в БРФК, откъдето ще пуснат документа до федерацията на съответната държава и не след дълго ще получите отговор истински ли е той или не. Факт е също, че повечето зоомагазини, борси и т.н., които продават кученца с истинско родословие, не ги продават с експортно такова. Примерно, купувате си куче с украинско родословие, то е истинско, но Ви предстои няколко месечна одисея за издаването на експортно.