Домашен любимец или изложбен Доберман ?

Много често, когато решим да се сдобием с домашен любимец, изборът ни се води от погрешното разбиране, че има разлика между домашен любимец и изложбено куче. Но нима изложбеният Доберман не е нечий домашен любимец?

Разликата е в това, че Доберманът за изложби е куче с родословие (едно от изискванията за записване за участие в екстериорна изложба) , което според болшинството бъдещи собственици не е задължително за домашния любимец. Може би ще кажете, че за да обичате Вашият малък избраник и взаимно да си дарявате хубави мигове през следващите 10-15 години, не е необходимо с вземането му да получите в допълнение един лист хартия? Че Доберманът с родословие не се отличава по нищо от този без? Ще обясня защо не е така-не с цел да Ви укорявам, а за да изясня. Както многократно споменах и в другите теми - родословието е документът за самоличност на кучето. В него са вписани:

  • породата;
  • името на кучето;
  • татуировъчния номер(номер на микрочип);
  • имената на предците до 3-то или 4-то коляно(пояс);
  • името на развъдчика ;
  • Вашето-като собственик.

Тези данни се съхраняват и в съответния клуб (в случая Български Републикански Доберман Клуб)  и в Българска Републиканска Федерация по Кинология, естествено, ако кучето Ви е регистрирано в клуба. Ако то е внесено от чужбина и родословието му не е регистрирано в България, данните от него се вписват в клуба на породата в съответната страна. Почти като при нашите документи за самоличност, нали? И така... за какво все пак може да ни послужи този документ и с какво доберманът без родословие ("домашният любимец")  е  по-различен от Доберманът с родословие (потенциалното изложбено куче), след като не искаме да го водим по изложби?

Малко ще се отклоня от темата, за да дам няколко по-образни примера в отговор на горния въпрос. Представете си, че Ви предстои да си купите "Ламборджини" , но по някаква причина неговият двигател е сменен с двигател на "Фолксваген" , а джантите му с такива на "Опел" . Знаейки това, можете ли да кажете, че Вашата кола е "Ламборджини"? Че работи и изглежда като истинско "Ламборджини" ? (споменатите не са с цел реклама!!!)

Друг пример - отивате в магазина с идеята да си вземете оригинални маратонки "Адидас" , "Найк" или някаква друга марка (споменатите не са с цел реклама!!!), но Ви предлагат "марка" АдиБас, Майк... естествено произведени в друга фирма бледи копия на оригинала, фалшификати, без утвърдената за дадената марка гаранция за качество на стоката. В случай, че се подлъжете от значително по-ниската цена на предлаганото, вероятността да бъдете разочаровани не след дълго  от дефект или лоша изработка е много голяма.

Почти същото е и при Добермана. Не ме разбирайте погрешно - не се опитвам да сравнявам живо същество с маратонка! Давам Ви прост пример с нещо съвсем елементарно, въпросната маратонка, при изработката на която могат да бъдат "сбъркани"  много неща, когато това е дело на невежи хора. Тези хора се опитват да печелят пари за сметка на наложеното име и качество на дадена марка.

Сега да се върнем към Добермана - също плод на човешката дейност, резултат от дългогодишна и целенасочена селекция, с "наложено"  име, което буди различни емоции у всеки човек при споменаването му. За разлика от маратонките и колата, Доберманът е живо същество. При неговата  "изработка"  могат да бъдат  "сгрешени" много повече неща.

Тъй като Доберманът е служебна порода (работещо куче), на неговият характер, свободни и еластични движения , здрав гръб, сравнително ниска обремененост с наследствени заболявания и т.н.  се обръща голямо внимание (всичко това е описано в породния стандарт). Това се постига с целенасочена селекция, познания в областта на генетика, кинематика на движенията, физиология и морфология, психология и т.н.

Генетика

Какво е генът? ДНК  (дезоксирибонуклеинова киселина)  е голяма молекула, съставена от четири основни елемента, свързани заедно в дълга нишка. Ако означим всеки елемент с буква, можем да си представим хромозомата като дълга нишка от букви. Гените могат да бъдат разгледани като дълги думи, разпръснати по дължината на хромозомата. Тези думи имат специфично значение за активните молекули в клетката и кодират комплект от инструкции, като от какво да бъдат изградени. Всяка грешка в думата променя инструкциите и или  "работниците"  в клетката не произвеждат продукт или произвеждат дефектен продукт. Тези грешки в гените са известни като мутации.

Съществуват два основни вида мутации - доминантни и рецесивни. Всяка клетка в тялото (с изключение на сперматозоидите и яйцеклетките)  има две копия от всеки ген (един от бащата и един от майката). Доминантна мутация е, при която едно дефектно копие от гена е достатъчно, за да засегне индивида, докато рецесивната мутация изисква и двете копия на гена да носят мутация за индивида, за да бъде засегнат.

Областта на генетично тестване на кучетата е толкова активна, че се очаква след по-малко от десетилетие да има генетични тестове за повечето генетични заболявания при кучетата. Също така може да очакваме тестове за поведенческите особености. Информацията трябва да бъде използвана внимателно, да се направят подходящите за развъждането решения, за да се запази генетичното разнообразие в породата. В случай на рецесивни смущения, ако носител е заплоден със здрав, никое от кученцата няма да е засегнато; обаче има вероятност 50%  от индивидите да са носители и да го предадат на свойте потомци. Също така има вероятност 50%  кученцата да са нормални.

Кучила, които са ДНК тествани, могат да бъдат използвани за постепенно елеминиране на проблема от породата без застрашаване на генетичното разнообразие.

Това важи за всеки един белег, характерен за Добермана.

"Изработката"  на Доберман (както и на екземпляр от която и да е друга порода) не е толкова проста работа. Доберманът не може да бъде създаден с мисълта "Женската ми се разгони, ще я заплодя със съседския доберман и ще имам малки доберманчета". Проблемът е там, че няма да имате доберманчета, а само кученца.

Дори да Ви е известно, че майката или бащата има баба/дядо с родословие, с други думи  "чистокръвен"  доберман, то с течение на поколенията неговите гени са се смесили толкова много с тези на останалите предци (неродословни) , че и сами можете да пресметнете в каква степен кученце от тези родители е Доберман и в каква - със съмнителен произход. Тук не става дума само за  "чистота"  на кръвта, а и за свързаните с нея външен вид и характер. Защото нито Вашето куче е с родословие,нито другото; Вашето не е преминало тест за характера, нито другото; не знаете кои са предците на Вашето куче, нито на другото; не можете да проследите кръв от кои породни линии има Вашето, съответно баща от коя подходяща линия да изберете, за да имате успешно кучило; Вашето куче не е оценявано от експертен съдия, за да знаете какви недостатъци има то спрямо стандарта на породата и какъв мъжкар да търсите, за да бъдат те компенсирани. Всички тези показатели (и още много други!)  се вземат предвид от опитният развъдчик, който ще заплоди своята родословна женска със старателно подбран родословен мъжки Доберман и резултат ще бъдат отново родословни Доберманчета с минало и бъдеще.

В разгледаните по-горе примери се оказа, че описаното  "Ламборджини"  не е съвсем "Ламборджини", и описаните маратонки от избраната марка, не са точно такива.А дали Вашият неродословен доберман е Доберман?

В крайна сметка се оказва, че дилемата домашен любимец (доберман без родословие) или изложбено куче (Доберман с родословие) реално не съществува. Вашият родословен приятел е домашен компаньон и потенциален изложбен екземпляр (изборът за участие в подобни мероприятия си е изцяло Ваш!). А неродословният доберман ... той е просто едно куче.

 

автор : dobermann_bg