Разходите на развъдчика

Не се заблуждавайте, че продаването на малките кученца носи голяма печалба на развъдчика.  Особено в България разходите по заплождане на едно куче и отглеждане на кучилото до 2-3 месечна възраст,  докато стане време за задомяването им,  не са никак малки.

Да приемем, че в даден развъдник има женско Доберманче, закупено за 800-1500 евро от добър развъдник в чужбина. За да бъде заплодено това куче, то трябва да навърши 2 години и половина. На тази възраст е приключил растежът и кучето, ако отговаря на породния стандарт, има определен брой оценки от изложби и е в добро здравословно състояние, може да бъде заплодено без допълнителен риск за неговото здраве и това на приплодите. До този момент развъдчикът има разходи за:

  • висококачествена храна;
  • редовно обезпаразитяване, годишни ваксини и посещения във ветеринарно-медицинския кабинет;
  • транспорт и участия в изложби/тестове за работни качества.

Преди самото заплождане се прави преглед на кучето, за да се потвърди доброто му здравословно състояние. Много рядко се случва развъдчикът да се спре на мъжки Доберман от своя развъдник, които да съответства като екстериор и родословие на тази женска. Затова "избранникът" почти винаги е от чужбина, което от своя страна води до разходи за  заплождане, което в зависимост от титлите на кучето и възгледите на собственика излиза от 300 евро до 1500 евро, отделно пътните разходи и хотел.

Оттук нататък има два варианта:

  • ако всичко е минало благополучно,попълнението в развъдника се очаква след 2 месеца;
  • другият вариант е да си останем с чакането...

Следващият "препъни камък" е самото раждане - не винаги всичко минава гладко и съществува риск за живота на малките и майката.

.........

Да приемем, че вече са налице малките кученца - живи и здрави. Ако от тях има с вроден дефект на някоя от системите: сърдечно-съдова, дихателна, храносмилателна, отделителна, те не преживяват повече от 2-3 дена.

И така, на 20-тия ден имаме 2-3 или десетина читави малки (божа работа...). Ако майката не е в състояние да ги изхрани сама, то развъдчикът отрано ги захранва с адаптирано мляко за кученца и по-късно със специални каши за бебета.

...........

Докато стане време за задомяване се слагат 2 или 3 ваксини (зависи от възрастта), обезпаразитяване през 15 дни, евентуално купиране на уши и опашка и съответните грижи за тях, всяко кученце задължително се татуира (номерът се вписва в родословието, което се издава от БРФК). Всичко това става реалност след съответното заплащане.

От друга страна, с решението на бъдещия собственик да даде една по-сериозна сума за малкото доберманче, той поема отговорност за неговото бъдеще. С други думи - лесно се изоставя или занемарява нещо, което Ви е дошло даром или на пренебрежимо малка цена, докато доста по-сериозно бихте погледнали на въпроса,ако за него сте  заделили сериозна част от бюджета на семейството. Тук не става дума само за закупувато на кучето, а и за месечните разходи за храна, ветеринарни прегледи, евентуално лечение, обучение, отговорно отношение по време на разходка в парка или при заплождане. Надявам се, сте осъзнали,че кучето не е играчка - то НЕ е подходящ подарък за рожден ден; то не се взема заради децата в семейството (а самото то е член на семейството!); не може да стои затоворено по цял ден, докато сте на работа и да го разходите около блока за 15 минути след като се приберете. Както всяко живо същество, то иска внимание, грижи, средства и време.

..........

Сами виждате колко са разходите по едно кученце и каква е "печалбата" на развъдчика. Имайте предвид, че повечето развъдчици много внимателно подбират на кого дават кученцата - отговорни хора, с възможности и условия за правилното отглеждане на малкото, препоръчително е да имат интерес към клубната дейност и клубните събития, за да се работи за развитието на породата в България. Нерядко малките остават в развъдника и след третия си месец, точно по тази причина. Знайте също, че майката на това кучило може да бъде заплодена отново чак след една година, ако здравословното й състояние позволява!

Както се казваше в една реклама:"За пари ли, аа? За мноого ли?"

автор : dobermann_bg